“Van, ami véget ér”- ismerősen cseng sok ember számára ez a mondás. Ámde, a RÉV-re is igaz ez? 


A RÉV kicsit más, ebből a szempontból is. A RÉV közösségei számára a településükön a képzések után kezdenek hozzá a jövőtervező folyamatnak. 

A harmadik képzések célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a jövőtervező folyamattal való tényleges foglalkozásra, amellett, hogy fókuszt kapott a döntéshozatali folyamatok feltérképezése is. A képzéseket pedig mindkét csoporttal többféle formában értékeltük. 

Amikor a RÉszreVétel ötlete megszületett, már akkor sejthető volt, hogy nem egyszerű fába vágjuk majd a fejszénket. Annyiféle különbözőség adott a települések között, hogy mindezt összehangolni mintha lehetetlennek tűnne, valamint a nem-formális tanulás és módszerek elvei is arra köteleznek minket, hogy afféle egyéni szabadságot adjunk, és azzal is kezeljük a folyamatot. Ezek kombinációját lazította -szerencsénkre – az a mindkét helyszínen összegyűlt remek fiatalokból álló csapat, akikhez habár sok türelemre volt szükség, de csodálatos tanulást hoztunk létre közösen. 

A III. képzés során a cél a minél teljesebb felkészülés volt, továbbá az “elvarratlan” szálak elvarrása volt. Természetesen a képzést követően szükséges és – bár előre tervezett – igényelt képzési háttéranyagokból álló könyvtárat hozunk létre, amely a mentori támogatás mellett online is segítségül szolgál a közösségek számára. 

A RÉV multiplikátorok egyéni tanulási folyamatának értékelését folyamatosan szem előtt tartottuk a képzések alkalmával, ennek köszönhetően a képzés utolsó napján visszatértünk ezekre a kérdésekre is. Az értékelés második részében, az érzelmeké volt a terep miután a hosszúra nyúló értékelő kérdőívet mindenki kitöltötte. 

A képzéseket követően, ahogy az értékelő körben megfogalmazódott a “települések hősei” azon munkálkodnak majd, hogy hat hónapos folyamatot valósítsanak meg, amelyben a jövőt tervezik majd, azt is eredményezve, hogy akár “történelem könyvekbe” kerülve hagyják maguk után az elért eredményeiket. 

A képzésekkel kapcsolatban egy hosszabb összefoglaló, esettanulmány elkészülése várható, amely a SZIN közösségi művelődés folyóiratban fog megjelenni várhatóan az év utolsó negyedévében.